sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Daaliat maassa, vihdoinkin kaikki

Tämä kevät ja kesä on ollut ikimuistoinen. Siltä tuntuu, että en koskaan ennen ole näin pahasti jäänyt kesän kasvun jalkoihin.

Olihan se tietty hoopoa toukokuussa lähteä matkalle, mutta koskaan ei tiedä kevään edistymisestä.
No daaliat ovat nyt kaikki olleet jo jonkin aikaa maassa ja uudet versot kasvussa. Monesti olen näitä juurakoita esikasvattanut ja tulos kasvun ja kukinnan suhteen on vaihdellut. Hyvään kasvuvauhtiin lähtenyt juurakko saattaa kuitenkin istutusvaiheessa ottaa takapakkia, varsinkin jos maa on vielä kylmä.
Nyt tein siis päätöksen, että juurakot ulos kellarista ja samantein maahan. Ihan näin vauhdilla se ei mennyt, vaan ensin pidin juurakoita pari päivää ulkona lämpimässä ja sitten istutin maahan joka oli lämmennyt ja ollut kunnostettuna kasvukuntoon muutamia päiviä.



Punainen matala daalia, tämä yksilö talvehti huonosti.
Toivottavast nyt kesällä kasvaa ja toipuu

Ainoat kukansiemenet jotka tänä keväänä kylvin oli samettiruusun. Kylvös oli tarkoituksella vanhan navetan ikkunalla ja siellä ne hitaasti itivät ja ehkä nyt tällä viikolla voin nuo pienet taimet istuttaa ulos suoraan kasvupaikalle ilman koulutusta. Näin viileässä ja hitaasti kasvaneet taimet ovat yleensä olleet hyvin tanakoita ja tukevia yksilöitä, toivottavasti näin on nytkin.

Tänään ehkä kylvän pavun ja kesäkurpitsan. Kesäkurpitsan kylvän aina suoraan lämpimään maahan ja kylvöksen peitän "pienoiskasvihuoneella" eli ylösalas käännetyn muovisen esim persikkapakkauksen. Yleensä taimi itää viikossa. Näissä hedelmärasioissa on reijät pohjassa ja nyt ne siis ovat kasvihuoneen katossa, pienen kiven laitan painoksi  muuten tuuli vien koko "kasvihuoneen"
Suoraan maahan kylvetty kesäkurpitsa 2009

Pavut kylvän aina lämpimään maahan, muistan jo vuosien takaa erään hätäisen sukulaismiehen hän kylvi pavut jo toukokuussa ja vaikka kasvupaikka olikin lämmin rinne niin eipä pavut itäneet. Hän sanoi saaneensa huonot siemenet, mutta minä väitin siemenien mädäntyneen ja näin olikin käynyt. Eli hoppu ei aina ole hyväksi. Hätäinen tarhuri otti opikseen ja siitä lähtien pavut kasvoivat ja sato oli hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, se ilahduttaa aina.😊