sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Jokohan talvi tekee tuloaan?

Kuuntelin säätietoja ja kävin sääsivuilla, tulin siihen tulokseen, että huomenna kaivan ylös maasta kaikki daaliat. Muutaman jo eilen leikkasin "alas" ja tänään kaivoin ylös kasvupaikaltaan. Juurakot ovat kasvaneet valtaviksi, ilmeisesti märkä leuto syksy on ne lihottanut muhkeiksi, ihan liian kanssa. Tosin tämä on havainto vain kolmesta juurakosta, huomenna näen loput.
Tulimme tänne maalle viikoksi tekemään näitä syyskauden viimeisiä puutarhan ja pihapiirin kunnostustehtäviä. Kovin hyviä ilmoja ei säätiedotus tälle viikolle luvannut ja kaikenmoista puuhaa kuitenkin olisi saatava tehdyksi, mutta katsotaan mitä ehditään ja voidaan tehdä.
Se mitä nyt ei voida tehdä, ne hommat varmaan sitten keväällä ovat odottamassa. Onneksi lehti on aika hyvin jo pudonnt puista, oikeastaan yllättävän paljaina ovat koivut ja ihme kyllä myös tammi on melkein kaikki lehtensä jo pudottanut. Ehkä tämä märkä syksy on edesauttanut lehtien varisemista.
Jälleen kerran taas luin lehdestä, että haravointi ei olisi ollenkaan niin tärkeä syyshomma, vaan lehdet voisi jättää maahan ja sitten keväällä ne lehdet jotka ovat talven jälkeen vielä näkyvillä, ne ajetaan silpuksi ruohonleikkurilla. Onhan maatuvissa lehdissä paljon juuri niitä ravinteita joita esim hyvä ja rehevä nurmikko tarvitsee. Samoin perennamaa voisi saada lisäravinteita ja talvisuojaa maatuvista lehdistä.
Me isännän kanssa varmaa aika pitkälle tätä menetelmää tänä syksynä toteutamme ja katsotaan sitten keväällä miltä näyttää. Tietysti talon tulopiha ja kaikki tiet ja käytävät haravoidaan mutta varsinainen nurmikko jätetää nyt tällä kertaa vähemmälle haravoimiselle. Nyt kun kaikki on niin märkää ei tuuli lennättele lehtiä, kuivana syksynä juuri tuulien lennättämät lehdet kasaantuvat vääriin paikkoihin ja tuntuu siltä, että haravoinnista ei ole mitään näkyvää hyötyä.

Tämäkin verenpisara pitää siirtää sisätiloihin,
pois talven tulon tieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, se ilahduttaa aina.😊