tiistai 17. tammikuuta 2023

Ihmeellinen Murattisyklami ja todella kaunis kukkiessaan ja myös sen vihreät lehdet. ♥


Mielestäni murattisyklaami on tosi ihme kukkakasvi. Jo vuosia sitten keväällä 2017 muratin sipuli, siis onko se sipuli? tuli muiden puutarhamessujen ostosten mukana tänne meille. En tuntenut tätä kasvia ja litteään sipuliin? suhtauduin hyvinkin varauksellisesti. Syklaami kasvina toki oli tuttu mutta juuri näin keväällä en sen sipuliin ollut tutustunut aikaisemmin,
Istutin sipulin ruukkuun ja se jäi viereksimään terassin nurkkaan, Mitään ei koko kesänä tapahtunut ja otin sipulin pois ruukusta, kääntelin ja vääntelin ja istutin sen uudelleen. Sipuli oli molemmin puolin ihan samanlainen ja epäilin, että olin sen ehkä istuttanut ylösalaisin. Jos oikein muistan istutin sipulin sitten uudelleen toisin päin. Pian syksyllä alkoi tapahtua ja mullasta nousi esiin pieniä ohuita lilan/vaaleanpunaisia suiruja. Ja pian ymmärsin niiden olevan kukkavarsia.

Olen tästä kirjoittanut keväällä 2018 kun syklaami kukki koko keskitalven ja kevään.
Talven valta jatkuu 26.3.2018:

Täällä meillä on jo syksystä saakka kukkinut syklaami. Ostin viime keväänä messuilta syklaamin mukulan, kait se oli mukula sellainen lätty kiekeonmallinen. Istutin lätyn ruukkuun ja ensin ei tapahtunut mitään. Ruukku viereksi terassin nurkassa ja kertaalleen lätyn kaivoin ylös mullasta ja istutin uudelleen. Syksyllä alkoi mullan pinnalle jotain pientä elonmerkkiä ilmestyä ja vähitellen aukesi muutama hento kukkavana. Nyt syklaami kukkii hyvin kauniisti, mutta yhtään vihreätä lehteä ei siihen  ilmestynyt.
                                                          Alla pari kuvaa tästä ihanuudesta vuoelta 2018 ♥Syklaami on siis yleensä kukkinut keskitalven ja kesät se on ensin kasvattanut upeat lehdet ja sitten syksyn tullen ne ovat hiipuneet pois. Tämä on varmasti kasvin vuotuinen kiertokulku, mutta vielä yksi ihmeellinen asia.
Koko tänä aikana siis kuutisen vuotta kasvi on ollut samassa ruukussa ja multaa en ole vaihtanut, hieman pintaan vain lisännyt uutta multaa jos on sopinut.

Kuvia syklamistani vuosien varrelta: Kuvat ovat puhelimen kuvia.♥

Keväällä toukokuussa syklaami on päässyt jo päiväksi terassille ja jopa yöksi jos on ollut lämmimntä.


Samoin syksyisin paikka on ilmojen mukaan vaihdellut terassin ja sisätilojen mukaan.
Joinakin vuosina syklami on tavoistaan poikennut eli lehdet kasvaa jo ennen kuin kukat ovat kuihtuneet.

Tammikuussakin joskus on syklaami päässyt vielä terassille jouluiseen tunnelmaan.♥

 Yleensä kuitenkin talven aika on kulunut sisätiloissa, tosin aina silloin tällöin keväämällä myös terassilla.


 
Kevät kun koittaa on lopullinen siirto tarhaan ja siellä syklaamiruukku voi esitellä kauniit lehtensä.♥

                                                                            Tätä päivää:

Tässä kuvassa on taas kerran toivo uudesta kukinnasta ja sitä myöden vuoden kierto jatkuu.
Vuodet eivät ole veljeksiä ja nyt syksyllä vihreät lehdet kuihtuivat jo melko aikaisin ja kasvi oli ns. mustalla mullalla melkein pari kuukautta ja luulin sen jo menettäneeni. Onneksi, ei kuitenkaan ja näistä hennoista uusista versoista alkaa uusi kierto, kukat ensin ja sitten lehdet.

Multakin pitäisi vaihtaa, mistähän mullasta syklamini pitää. ♥


 

 6 kommenttia:

 1. Kyllä onkin kaunis ja mikä ihana väri.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Kruunuvuokko ♥ Todella tämä murattisyklami on vallan kiehtova kasvi ja se on kehunsa ansainnut.

  VastaaPoista
 3. Kasvi ei ole itselle tuttu, vaikka sen kuvia olen muutamassa blogissa aiemminkin nähnyt. On kyllä sen verran kaunis, että laitan nimen vinkkivihkoon. Jos vaikka keväällä tulisi jossain kaupassa vastaan.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Between. ❤️ Silloin keväällä 2017 tulin syklamin omistajaksi yllättäin ja sellainen litteä sipuli oli minulle ihan uusi asia. Olen myöhemmin ostanut kevätmessuilta uuden sipulin mutta sen kasvatus ei onnistunut. Uskon vakaasti, että minulle kävi tämän menestyneen syklamin kanssa ns. honkkelin tuuri.
  Tässä murattisyklamissa on myös tosi upeat vihreät lehdet ja siksikin olen yrittänyt tai oikeammin toivonut syklamin viihtyvän.
  Kevätmessuilla kannattaa kukkasipulien myyjiltä kysyä murattisyklamin sipulia, Tämä minun sipulini kuului tarjoukseen viidestä kukkasipulista ja murattisyklamin sipulin hän kaivoi esille jostain pöydän alta. Samoin kun kysyin toisena vuonna syklamin sipulia niin se löytyi jostain laatikosta pöydän alta. Jos nyt keväällä käyn jossain kevätmessuilla niin kyllä taas yritän kysellä murattisyklamia.
  Tästä murattisyklamista en tiennyt edes nimeä, varmaan messuilla kauppias sen kertoi mutta ohi meni kaikessa hälinässä.
  Kunnes sitten selasin vanhoja Viherpihoja ja siinä oli kasvin kuva ja sehän on oikeastaan tarkoitettu ulos. Syksyllä kukkii pakkasiin asti ja keväällä puhkeaa upeat vihreät lehdet. Viherpiha oli muistaakseni vuodelta 2006.

  VastaaPoista
 5. Vau, hyvin se on viihtynyt luonasi!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Pioni. ❤️ todella murattisyklami on viehättävä kasvi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se ilahduttaa aina.😊