perjantai 19. tammikuuta 2018

Haastevastaus: Neljä kuvaa vuodesta

Kiitos sinulle blogiin  Keijunkukkaset, sain haasteen ja samalla herätyksen ja se oli tosi tarpeeseen.
Kovasti jähmeästi on syksyni mennyt ja samoin joulut ja tämä tammikuun alku.
Toivottavasti nyt valon lisääntyessä myös oma innostukseni puutarhaani kasvaa ja täällä blogipuolellakin saan jotain aikaiseksi.
 Neljä kuvaa vuodesta ja ajattelin ottaa tästä aiheestai irti kaiken, tämä rivitalonpiha, kesäkodin piha ja sitten ihanat kissaystäväiseni. Eli ajattelin tehdä kolme eri blogikirjoitusta.

Aloitan tästä oman kodin rivarin pihasta ja sen valitsen olopihan puolelta.

Rivarin olopiha on jo hyvinkin vanha, yllättävän paljon vuosia on kertynyt ja nyt elokuussa tulee 36 vuotta täyteen. Olopihan hallitsevin puu on ollut rautatienomenapuu ja tammikuussa 2016 se ikävä kyllä joutui väistymään lasiterassin tieltä tai eihän se terassi puun juurelle ulottunut, mutta puun valtavat oksat olivat tiellä. Puusta olisi jouduttu leikkaamaan oksia liian paljon ja se olisi tullut toispuoleinen torso.
                
Olopihan on melkein kokonaan aidattu kissojen tarhaksi. Tarhan yhtä kulmaa hallitsee suuri ja mahtava siperian pihta ja sen olen valinnut taustaksi näille neljälle vuodenajalle.

                                                                     Talvi
Pihta kasvaa kissatarhan aidan takana ja puun kasvaessa on sen oksat osittain kasvaneet tarhan sisäpuolelle.  Kaadetun omenapuun paikalle kesällä 2016 perustin melko hätäisesti kukkapenkin. 
Talvisuojaukseen käytin kuusen oksia ja onneksi lumitilanne viime vuoden tammikuussa oli  tyydyttävä.
Tunnelmakuvaksi talveen valitsin helmikuulta.


 Lumi edelleen peittää tarhan ja terassin pöydällä on tulppaanikimppu. Kuva on otettu 13.2. 2017
Tarhan takana kasvaa virpiangervoaita ja se keväällä leikattiin aivan alas.

                                                                       Kevät
Kylmän ja myöhäisen kevään johdosta kasvu pihalla oli hidasta ja kevään kuvaksi valitsin kuvan kukkapenkistä kesäkuun alkupäiviltä. Omenapuun kannolle olin nostanut tuon ihastuttavan kastelukannun, kannun jonka ostin Laukon kartanonrouvan puodista. Kannussa on vettä mutta vain siksi ettei tuuli kaada kannua. 
Etualalla on tupas Jalokiurunkannusta ja melkein koko penkin täyttää lemmikki. Nämä molemmat kukat kasvoivat valtoimenaan ja peittivät kokonaan vanhan omenapuun alustan.
Taustalla aidan takana on virpiangervoaita jo melko hyvällä kasvulla.

Tunnelmakuvaksi valitsin puutarhamessuilta ostamani Jouluruusun, se sai kunniapaikan terassilta ja sitten hieman myöhemmin kukkapenkistä.

                                                                     Kesä

 
Kuva on heinäkuun alkupäiviltä 4.7. Kuvan oikeaan reunaan jää siperian pihta ja siinä edessä valkeassa ruukussa on kasvunsa alussa amppelivaula jota kasvatin kasvamaan ylös pihdan oksia ja myöskin alas kohti maata. Kanto on saanut katolleen ruukun jossa on lajitelma erilaisia maksaruohoja, ne myöhemmin istutin elokuulla kukkapenkkiin. Etualalla on ruusu Sointu ja se innostui kukkimaan kahteen eri kertaan. Toinen kukinta oli niin myöhään, että kaikki nuput eivät ehtineet aueta ennen myöhäistä syksyä.Tunnelmakuva on otettu myös 4.7. Jättiverbenan olen kasvattanut kesäkodin kellarissa talvehtineesta juurakosta. Tämä kukkavana oli ensimmäinen ja niitä kukkavanoja oli myöhemmin syyskesällä runsaasti ja kukinnot suuria.

                                                                   Syksy


Syksyn kuva on edelleen kukkapenkki pihdan edessä ja nyt jo melko rupsahtaneena. Vaula on kasvanut pituutta ja kukki loppukesällä hyvinkin runsaasti. Vuoripunatähkä kasvatti valtavat kukkavanat ja oli hyvin näyttävä, nyt jo kukkaloisto on mennyttä. Kuva ei anna oikeutta kauniille siniselle jalokellolle, se kukki runsaasti jo toista vuottaan. Vasemmalla rotkolemmikki on kasvattanut valtavat kauniit vihreät lehdet. Kissatarhan aidan takana on virpiangervoaita kasvanut kesän aikana hyvin ja varmasti jo ensi kesänä peittää ehkä liiankin kanssa tai ainakin varjostaa aidan vierelle istutettuja kasveja, niistä kerron lisää myöhemmin keväällä.
Kuvan ylälaidassa on osa kukka-amppelia ja amppelikukan nimi oli minulla täysin hukassa. Kukka on rusokki ja se kukki todella kauniisti.

Syksyyn valitsin kaksi tunnelmakuvaa.

 Kuva runkoruususta ja toivottavasti se nyt nukkuu ruususen unta tuolla kissatarhan yrttilavassa, sitä todella toivon ja ehkä maalis-huhtikuun vaihteessa sen taas sieltä kasvuvoimaisena herättelen.Syksy on tullut ja komea maksaruoho on saanut kauniin valkoisen kuorrutuksen ja se on lopullinen merkki siitä, että talvi on tulossa ja luonto valmistautuu talveen.

Neljä kuvaa vuodesta on saatu päätökseen ja olihan se vaikea tehtävä. Kuvia olisi ollut vaikka kuinka paljon ja valinta oli tosi vaikea, mutta nyt se on tehty.
Tämän haasteen on aloittanut Saila Kivipellosta ja haaste  on kiertänyt monen bloggarin sivuilla. En laita tätä eteenpäin mutta toki tämän haasteen voi kopata itselleen ja samalla katsella kuvia menneestä vuodesta.

18 kommenttia:

 1. Hurjan vaikeaa tällaisista haasteista on parilla kuvalla selvitä. Tai parilla postauksellakaan. Kesäkuuta on niin mukava katsella ja niiden avulla saa taas uutta energiaa tulevaa kasvukautta varten. Kiva, että kissoista tulee oma postaus. Sen he ansaitsevat.
  Vähän hitaalla käydään täälläkin ja välillä pelottaa, ettei vauhtia kenties löydy laisinkaan. Yleensä on kyllä löytynyt, kunhan ei haluta itseään liiaksi.
  Mukavaa viikonloppua teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between!
   Toivottavasti tänä kesänä saan tuota perennapenkkiä muovattua lisää ja joudun luultavasti jotain lisämään ja jotain poistamaan.
   No kun kesä tulee, toivottavasti inspiratio on silloin kohdillaan.

   Poista
 2. Todella kivat kuvat valikoituivatkin mennyttä vuotta kuvaamaan. Ihana tuo runkoruusu ja menestystä sille jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko!
   Uteliaan toivekkaana odotan sitä hetkeä kun tuon ruusuni kaivan talviuniltaan.👍

   Poista
 3. Ei millään todellakaan muutamalla kuvalla selviä ja ihanaa on katsella enemmänkin vuoden kulkua kotipihallasi! Mukavaa, että teet vielä kesäkodin pihasta ja kisuystävistäkin postauksen, kaikki pitää ilman muuta ottaa irti! Kevättä kohden mennään, aurinkoisia päiviä odotellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila!
   Kyllä vain tästä aiheesta pitää ottaa vielä muutamat kuvat esiin.

   Poista
 4. oli mukavaa kulkea vuodenkierto "ykköskotisi" pihamaalla. pidän peukkuja, että runkoruususi herää kasvuvoimaa täynnä "ruususenunestaan". jätin omat runkoruusuni entiseen valjashuoneeseen talvehtimaan, saas nähdä miten niiden käy.
  hyvä idea tehdä kolme eri postausta, jään oodottelemaan seuraavaa:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona!
   Toivottavasti runkoruusumme jaksavat myös ensi kesänä kasvaa ja kukoistaa.
   Kesäkoti ja kissat antavat laajemman kokonaisuuden tuoda esille eri vuodenajat ja kuvia taatusti löytyy mistä valita.

   Poista
 5. Kiva kun otit haasteen vastaan, mukava kuulla, että se tuli oikein tarpeeseen. :) Pihallasi on kaunista kaikkina vuodenaikoina. Ihania nuo lemmikit. Ja tuo runkoruusu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos keijunkukkanen!
   Haaste oli mukava, tosin kuviahan olisi ollut mistä valita.

   Poista
 6. Kiva haaste!
  Puutarha on niin erinäköinen eri vuodenaikoina.
  Jättiverbena kuuluu lempikukkiini!

  Lempeää sydäntalvea sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna!
   Kyllä vain täällä on nyt syvä lempeä talvi.

   Poista
 7. Voi miten kauniita kuvia♥ On se vaan hienoa että on monta vuodenaikaa,jokaisessa on jotakin niin ihanaa ja jotain sellaista jota kovasti aina odottaa:) Ei mene kuin hetki kun ollaankin taas jo keväässä! Mukavaa alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja!
   Tällainen haaste on mukava, tosin ne kuvat joita tänne laittaa on hyvin haasteellista siksi kun ei tahdo osata päättää mikä kuva olisi juuri tähän paikkaan sopiva.

   Poista
 8. Kiitos! Kutkuttavan ihania! Varsinkin tuo vaaleanpunainen kastelukannu! Wau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ihan totta tuo kastelukannu on tosi herttainen lisä puutarhassani.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu!
   Sinulle myös hyvää tätä alkavaa viikkoa.

   Poista

Kiitos kommentista, se ilahduttaa aina.😊