perjantai 11. lokakuuta 2013

Oi mikä ihana syyspäivä.

Tänään oli kaunis aurinkoinen lokakuun päivä.

Nyt punakanelissa on punaiset lehdet, ensin punaiset omenat ja nyt lehdet.

Eilen me koko sakki kissat ja isäntä tulimme tänne maaseudun rauhaan ja hiljaisuuteen. Tänne kun koko sakilla tulemme viivymme yleensä ainakin viikon, nyt kuitenkin olemme vain pidennetyn viikonlopun. Lokakuun loppupuolella sitten olemme pidenpään ja toivottavasti silloin on puista lehdet pudonneet ja haravointi onnistuu. Tai voihan silloin jo olla lumi maassa, kuka tietää.......

Osa näistä lehdistä varmaan joutaa lehtikompostiin, toivottavasti


Tänään urakoin ja nyt kaikki daalian juurakot ovat kellarissa, eikä yhtään liian aikaisin. Täällä on jonain yönä käynyt pakkasella  ja koko daaliakasvusto oli aivan ruskeana. Katsoin mittarista mikä lukema on ollut alin ja pakkasen puolelle oli mittari mennyt lukemiin -3,6. Ihmeen alas tuo lukema oli mennyt ja kyllä sellainen pakkanen jo daalian kasvustolle tekee täyden tuhon.Juurakot kuivahtivat omien kuihtuneitten varsiensa päällä. 

Huomenna on vuorossa muutaman omenapuun talvisuojaus, suojaverkot saavat ainakin punakaneli ja koristeomenapuu. Peurat olivat jo käyneet pihalla ja syöneet ihme kyllä kaikki kehäkukan kukat. Ihmettelinkin ensin miksi ei yhtään kehäkukkaa  ollut näkösällä ja arvotus ratkesi kun huomasin  pihalla peurojen jälkiä. Kaikki loput omenatkin olivat niille kelvanneet, sekä puusta ja puun alta.
 
Rautatienpuu saa huomenna suojaverkon. Samettikukkia ei peurat syö ja ne olivat pakkasen jälkeen kompostikunnossa.
Moneen syksyyn ei täällä  peltoja ole ollenkaan muokattu, keväällä vasta ennen uuden sadon kylvöä. Nyt kuitenkin osa pelloista oli jotenkin muokattu, ei kuitenkaan kynnetty. Mutta kuitenkin pellon pinta oli rikottu ja se oli mustaa. Minusta entisaikaan kun kaikki pellot kynnettiin se kuului ehdottomasti syksyyn, minä ihailin syviä suoria vakoja.
Tällainen vanha sanonta:
Parenpi sian tonkima syksyllä, kuin keväällä kynnetty. Eli ennen pidettiin syksyllä maan kääntöä erittäin tärkeänä ja keväällä maan kääntöä pidettiin jopa laiskan miehen hommana.


2 kommenttia:

 1. Eilen ja tänään on ollut huikean hienoja syyspäiviä. Ruskasta ehtii ehkä vähän vielä nauttia, ensi viikon lopulle luvattiin tuulisia päiviä, joten silloin lehdet saavat kyytiä. Olen jo aloittanut haravoinnin, sillä meillä lehtiä on tullut alas jo massoittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli kaunis päivä ajella taas takaisin tänne kaupunkiin, haravoidakin ehdimme jonkin verran. Parin viikon kuluttua palaamme syystöiden pariin, toivottavasti silloin ei vielä ole lumi maassa.
   Hyviä syyspäiviä sinne teille

   Poista

Kiitos kommentista, se ilahduttaa aina.😊