perjantai 6. tammikuuta 2017

Haaste: Kolme asiaa viime kesästä

Tällaisen haasteen sain jo monta aikaa taaksepäin blogiystävältäni Ilonalta   Värjärin pata
Nyt olen vihdoin saanut itseäni niskasta kiinni eli yritän vastata mitä tuo mennyt kesä on tuonut tullessaan ja ehkä jotain vienyt myös pois.

Kolme asiaa, jotka ilahduttivat viime kesänä (kasvukautena)

Kevät omenapuiden kukkiessa oli todella hyvin kaunis ja varsinkin kesäkodissa omenapuiden kukinta oli hyvin runsasta jos sitä vertaa kevään 2015 kukintaan, silloin  puut ei oikeastaan kukkineet juuri lainkaan.
 Marjaomenapuu kukki hyvin runsaasti

 Bergius, tekee hyvin punaisia syysomenoita.
 Rautatienpuu on aina  kaunis

Jostain syystä viime kesä oli oikeastaan omalta kannaltani aika kiireinen ja rikkonainen ja ihan tyytyväinen olin kun sain daaliani vihdoin maahan ja toivottu kasvu oli ainakin teoriassa mahdollista.
Sain juurakot melko myöhään maahan noin kesäkuun puolivälissä ja tiesi daalioilleni myöhäistä kukintaa.

 Daalian juurakoita oli 13 kpl ja lisäksi joitan pieniä juuren palasia, juurakot otin ulos kellarista toukokuun alkupuolella ja ne olivat ulkona katoksessa laatikoissaan suojattuna harsolla mahdollisilta hallaöitä. Päivisin toki ne olisivat voineet olla ilman hallaharsoa, mutta eipä ollut hoitaja paikalla.

Daaliapenkissä kasvatin myös jättiverbenaa, pienet taimet kummallakin puolen daaliota. Myöhään syksyllä verbenat kukkivat ja näytti ihan hyvältä.

Jotain kuitenkin kivaa ja näkyvääkin tuli tehtyä eli tomaattien kasvatus talon seinustalla. Ja pienessä lavassa lehtikaalia, kyssäkaalia ja muutama kesäkurpitsa. Kuitenkin se vanha perinteinen perunamaa jäi viime kesänä kokonaiseen kolmeen perunantaimeen eli rappion merkit ovat aika rajut.

 
Yhteen kasvaneet...


Kolme asiaa, joista en pitänyt viime kesänä
Ehkä niitä ei ollut kolmea, vaan yksi yhteinen piirre kaikkeen niin täällä kaupunkikodissa kuin kesäkodissa eli kaikkien pihatöitteni suhteen olin aina väärässä paikassa väärään aikaan.


 Kukkapenkit kasvaa miten sattuu ja samoin nurmikot


 Nurmikko on lähes aina leikkausta ja siistimistä vailla tai ainakin kaikkien kukkapenkkien reunat olivat kanttausta vailla.

Kolme asiaa, jotka sain kesän aikana valmiiksi
Kolme asiaa, jotka jäivät kasvukaudella kesken

Nämä asiat voin yhdistää, niin täällä kotona kuin kesäkodissa. Melkein kaikki hommani kesäkodissa jäi jotenkin retuperälle ja mitään en oikeastaan saanut valmiiksi. Pari perennapenkkiä jäi osittain kunnostamatta, samoin täällä terassinpiha jäi puolinaiseen kuntoon, tosin jotai tuli myös tehdyksi melkein lopulliseen muotoonsa. Paljon jäi myös tälle vuodelle ja varsinkin kesäkodissa moni pihan kohde jota olisi mukava uusia ja kunnostaa jää varmasti listalle ei koskaan.

Tämä kallionsyrjä on tosi kaunis ja samoin koko kallio, mutta ilman kunnostusta se edelleen on.

Kolme asiaa, joita stressasin
Tämäkin kuuluu sarjaan: aina väärässä paikassa ja niin edelleen.......

Kolme asiaa, jotka saivat minut rentoutumaan
Toki näitäkin löytyy, niin täällä kotona kuin kesäkodissa.
Ihanaa oli istuskella vasta valmistuneella terasilla ja miettiä miten sen oikein haluaisin ja osaisin sisustaa.


Kesäkodissa kaikki se luonto ja ihanat peltoaukeat jotka ympärillä aukeavat ja kaikki muu kesään ja maaseudun rauhaan kuuluva. Jos ei kaikki ole juuri viimeisen päälle, niin kesäkoti on kuitenkin meidän perheelle ja sisaruksille mukava paikka.
 Kesäkekkerit, tänne kesäkotiin me sisarukset perheineen olemme kokoontuneet kerran kesässä ja niin on juuri hyvä.

        


Kolme asiaa, jotka haluaisin hankkia tulevana kesänä
Ei riitä kolme, vaan niitä on monta. Täällä kaupunkikotona tuo tarhanpiha kaikkinensa olisi suuren mullistuksen kohde, mutta milloin ja miten? Tässä muutaman vuoden kuluttua pitää tehdä päätös kissatarhan suhteen, puretaanko vai ei. Virpiangervoaita pitää ilmeisesti leikata alas, ehkä kahdessa osassa, ensin toinen sivu ja sitten toinen!? Samoin japaninmarjakuusi on kasvanut liian suureksi ja on aikamoinen murheengryyni.

 Tulopihaakin pitäisi kohentaa, tosin se alkaa olla jo pian siinä kuosissa mitä olen ajatellutkin. Ruostekukka kukki kesällä kauniisti
 samoin puna-ja valkoinen päivänhattu, niille tein kasvupaikan ihan tulopihan alkuun.

Tarhanpihan uusi kukkapenkki on vielä ihan alkutekijöissään ja tulee varmasti muuttamaan muotoaan hyvinkin monta kertaa, kuva on kesäkuun alkupäiviltä.
 Tässä kuva myöhemmältä ajalta, terassin edus on valmis ja oikealla näkyy osa kukkapenkistä. Tarhan nurkassa on marjakuusi, tuo yksi murheenkryyneistä.

Mutta eipä tässä hätiä mitiä, kun vain kanssani pihatöissä häärii Maija-kissani.Kolme asiaa, joista unelmoin
Unelmoin  tilanteesta, että pihani täällä kotona olisi juuri siinä kunnossa kuin haluaisin. Tarhan piha ja tulopiha ja siinähän unelmointia riittää.
Unelmoin myös kesäkodin tulevaisuudesta, että se vielä muutamia vuosia voisi olla meidän sisarusten kesäpaikka ja myös jälkipolvien yhteinen paikka missä viettää kesiä ja vaikkapa syksyn synkeitä tai kuulaita päiviä.


Olen kahlannut läpi viime kesäni ja nyt on aika siirtyä kohti tulevaa ja ehkä kaikki toiveet, unelmat ja suunnitelmat toteutuvat.......eli nyt vain vietän sydäntalven miettien ja suunnitellen.
Tätä haastetta en enää lähetä eteenpäin ja kiitän Värjärin pataa saamastani haasteesta.

15 kommenttia:

 1. Toivon että unelmasi totetuu.Aivan hienot kuvat.Kiitos kun sain katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos RaijaAnnikki, niin ainahan voi toivoa ja yrittää toteuttaa omia unelmiaan.Puutarhahan ei tule koskaan valmiiksi, joten jotain voin luvalla jättää myös toteutumatta.

   Poista
 2. Niin paljon kauniita kuvia. Siellä maalla on vietetty monta mukavaa hetkeä. Mutta ymmärrän tunteesi. Noita samoja minäkin olen tuntenut viime kesältä. Kesä ei oikein mennyt suunnitelmien mukaan tai sitä oli aina "väärässä paikassa". Mutta ongelmana ainakin minulla oli myös se, että vielä ei ollut piirtynyt mieleeni selvästi se, mitä olisin tarkalleen halunnut. Jotenkin eli "jossakin välitilassa". Mutta kannattaa vaan sitkeästi odotella sitä näkyä. Kyllä se sieltä tulee. Siihen asti kannattaa levätä. Kun tietää, mitä haluaa, niin alkaa armoton toteutus ja työ.
  Minusta tuo marjakuusi on vallan upea. Toki sitä voi siistiä. Marjakuuset kestävät hyvin leikkausta.
  Ei kaikkien pihojen tarvitse olla koko ajan huolitellussa kunnossa. Eikä mökkipihat voikaan olla, koska siellä käydään aina silloin tällöin. Se asia on vaan hyväksyttävä. Hmm, ehkä voi jotakin asialle tehdä, jos se ahdistaa. Voi tehdä listan asioista, jotka kokee tärkeimmin hoidettaviksi ja etenee sitten sen mukaan. Ja ihan luvan kanssa jättää tekemättä turhempia asioita. Mukavia suunntteluhetkiä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene neuvoistasi ja rohkaisustasi,sitähän ei tiedä mitä kesä tuo tullessaan ja edetään sitten sen mukaan.

   Poista
 3. Todella ihania kuvia ja tunnelmia menneeseen kesään. Kesäkodin pihamaan ei mielestäni tarvitsekaan olla viimeisen päälle trimmattuna, vaan luonnollinen jatkumo ympäröivään maisemaan ja luontoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko,ihan totta kirjoitit ja oikeastaan olen jossain määrin sisäistänyt kesäkodin pihapiirin juuri näin, luonnollinen jatkumo ympäröivään maisemaan ja luontoon. Kiitos sanoistasi...

   Poista
 4. Olipa niin ihania kuvia! Kahden pihan hoidossa on työtä ihan varmasti ja tuo ajatus 'väärässä paikassa' varmasti on monellakin vaikka yhtäkin pihaa hoitaisi. Toivottavasti unelmasi toteutuvat! Mukavia suunnitteluhetkiä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila Kivipellosta.
   Onhan sitä työtä ja touhua,mutta yritän olla vähemmän hermoilematta ja annan aikaa unelmille....

   Poista
 5. Kauniit kesäkuvat. On sulla homma hoitaa kahta pihaa. Mukavaa suunnittelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu,
   Hommaa kyllä riittää, tosin pitäisi osata ottaa hieman rennommin.

   Poista
 6. Tuli ihan kesää ikävä, kun katseli näitä kuvia. Mutta kyllä se sieltä taas tulee..

  VastaaPoista
 7. Kesään sisältyy kaikkea mukavaa, kohtaamisia, kekkereitä, onnistumisia, vähemmän onnistuneitakin projekteja, jotka kyllä pääosin johtuvat ulkoisista tekijöistä, kuten säästä.....
  Varmasti siinä tunteekin välillä olevansa väärässä paikassa kun on kaksi pihapiiriä hoidettavana.
  Ihana tuo sinun uusi terassisi!
  Oikein idearikkaita ja mukavia suunnitteluhetkiä sinulle ja toivottavasti olet jo toipunut muksahduksestasi! (..en ole aikaisemmin ehtinyt kommentoimaan...)
  Kissoille oikein paljon silityksiä ja rapsutuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja,
   Olen tosi onnellinen tuosta terassista ja nyt jouluksi sitä yritin kaikin tavoin koristaa jouluiseksi.Keväämällä hankitaan sinne jonkilainen terassilämmitin, taimikasvatustakin siellä ainakin jossain määrin ajattelin kokeilla.
   Muksahdus oli kyllä aikamoinen ja eiköhän ole kohta pian ihan tervepäinen,jos koskaan.....
   Kissat kiittää ja lähettää paluupostiin samat jutut.

   Poista
 8. Kylläpä tuli kesää ikävä noita kuvia katsellessa. Nyt olemme menossa taas oikeaan suuntaan, valoa päivä päivältä lisää! Ihana odotella kevättä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se ilahduttaa aina.😊